lauantai 19. tammikuuta 2013

Älypuhelin + tabletti haastaa läppärin


Ensimmäisessä testauksessa pyrittiin selvittämään Asus PadFone 2:n soveltuvuutta työkäyttöön. Voisiko se korvata vaikkapa läppärin työmatkalla? Mihin kaikkeen käyttöön se taipuu ja millaiselle käyttäjälle laite voisi soveltua? - Myöhemmin julkaistavissa testiraporteissa paneudutaan laitteen soveltuvuuteen mm. opiskelijalle, pelikäyttöön, still- ja videokuvaukseen sekä niiden editointiin. Arvioimme myös tarjolla olevia sovelluksia.

Innovatiivisuudesta tunnettu ASUS teki sen taas: loppuvuodesta 2012 tuli Suomenkin markkinoille Asus PadFone 2 2 in 1, joka on Android-käyttöjärjestelmällä toimiva älypuhelimen ja tabletin yhdistelmä. 16 GB:n muistilla ja 4.3" puhelimella varustetun yhdistelmän hintataso on n. 500 € luokkaa. Pelilukio sai testattavaksi  n. 800 €:n hintaisen 32 GB muistilla ja 4.7" puhelimen näytöllä olevan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan kovemman luokan laitteen. -Tutustu tarkemmin versioiden eroihin täällä.

Testattavana oleva laite on puhelimen ja tabletin yhdistelmä, joka yhdistää 4G-puhelimen sekä tabletin hkätevästi. Tablet toimii telakkana, johon puhelin asettuu saumattomasti. Tarvitaan vain yksi  puhelinliittymän ja nettiyhteyden sisältävä mikro-SIM-kortti  puhelimeen. Tablet käyttää puhelimen yhteyttä, ellei tarjolla ole langatonta verkkoa.

Kun puhelin on paikoillaan tablet-osassa, puhelimen näyttö optimoidaan automaattisesti tabletin suurempaan ja luettavampaan näyttöön. Kevyt yhdistelmä on helppo pitää mukana, eikä akkukaan lopu kesken (7140 mAh). Puhelin latautuu automaattisesti ollessaan kytkettynä tablet-osaan.  Jos tabletin 5000 mAh:n akku on ladattu täyteen, puhelimen akun voi ladata siitä peräti kolmesti.

PadFone 2 (puhelin) ja PadFone 2 Station (tablet) käyttävät molemmat SonicMaster-teknologiaa, joka takaa hyvän äänentoiston, laajemman taajuusalueen ja puhtaan äänenlaadun. ASUS WebStorage antaa 50 GB ilmaista tallennustilaa kahdeksi vuodeksi. Myös muut pilvipalvelut ovat käytettävissä, esimerkiksi Dropbox, iCloud, Skydrive, Google Docs jne.

Reissumiehen  unelma myös aikuiseen makuun
Android -älypuhelimien vakiovarusteena on ilmainen Polaris Office -ohjelmistopaketti, joka ymmärtää sekä vanhemmat että uudemmat toimisto-ohjelmien tiedostotyypit. Ilmaisia pilvipalveluja hyödyntäen dokumentit kulkevat mukana ja ne ovat muokattavissa kaikkialla missä puhelin toimii. Dokumenttien luonti ja käsittely onnistuu myös pelkällä puhelimella, mutta tabletilla se on vaan paljon sujuvampaa.

Varsinkin työmatkalla laite pääsee oikeuksiinsa: Ei tarvitse etsiä langattomia verkkoja, ei katoavia muistitikkuja ja mokkuloita,  ja asiakirjat ovat tarvittaessa muunkin työryhmän käytettävissä pilvipalvelujen kautta. Ja mikä parasta, palaverimuistioon voi lisätä suoraan asiaa tarkentavan kuvan - laitteen laadukas 13 megapikselin kamera tallentaa sen tarvittaessa vaikka suoraan avoinna olevaan dokumenttiin. Reilun A5:n kokoinen ja kevyt yhdistelmä kulkee työmatkalla kätevämmin kuin läppäri.

Google Play -kaupan sovelluksilla lisominaisuuksia älypuhelimeen
Android- älypuhelimien vakiovarustuksiin sisältyy G-Mail -sähköpostisovellus ja kalenteritoiminnot.  Työkäytössä yleisen MS Exchange -sähköpostin ja kalenterin käyttöön löytyy Google Play -kaupasta useita sovellusvaihtoehtoja. Jos työmatka suuntautuu pääkaupunkiseudulle, harkinnan  arvoinen sovellus on ANDROPAS, joka selvittää paikallisliikenteen reitit ja aikataulut. Kannattaa kokeilla ensin ilmaisversiolla!

Sopii seniorillekin
Moni seniori-ikäinen vierastaa kosketusnäytöllä toimivaa älypuhelinta kun sillä on niin hankala kirjoittaa eikä oikein mitään näekään. Asus PadFone 2 on varteenotettava vaihtoehto heille: tekstarit, sähköpostit ja jopa puhelut voi hoitaa nyt tabletin isolla näytöllä.

Viestittelyä helpottaa PadFonen hyvä kosketustuntuma ja isot näppäimet kirjoitustilassa. Vanhemmista älypuhelinmalleista tuttuun tapaan näyttöä voi zoomata isommaksi kaksisormitekniikalla.  Jälkikasvun kanssa viestittelyyn sopii WhatsApp -sovellus, jolla tekstarit, kuvat ja videot voi jakaa vuoden ajan ilmaiseksi. Jatkossa käyttöoikeus maksaa alle euron.

Kehitettävää
Kirjoitustilassa iso virtuaalinäppäimistö toimii hyvin. Puolitoista vuotta näppäimistötelakalla varustetun Asus Eee Padin käyttöön tottuneena kaipaan kuitenkin mahdollisuutta erillisen näppäimistön käyttöön. Voisiko sellaisen kehittää PadFonen ominaisuuksiin kuuluvaa tulevaisuuden NFC -tekniikkaa hyödyntäen? Näppis voisi olla ohut ja osa mukana tulevaa suojakoteloa.

Mukana tullut suomenkielinen manuaali on mitätön. Hyvin pienellä tekstillä siinä on kerrottu lähinnä vain varoituksia ja turvallisuusasioita. Kun laitteessa on kuitenkin opetusohjelma ja sähköisten kirjojen lukuohjelma, eikö sen manuaalin voisi laittaa jompaankumpaan jo valmiiksi?

Latausjohto ja sen toteutus ovat näköjään edelleen Asus -laitteiden heikko kohta. Jos pistorasia on lattian rajassa, ei 90-senttinen johto yllä edes työpöydälle. Laitteeseen kytkettävä liitin vaikuttaa myös aika heiveröiseltä.

Yhteenveto
Parin päivän testissä tämä kaksi tuotetta yhdistävä innovatiivinen laite näyttää lupaavalta. Maahantuojan ja jälleenmyyjien sivuilla kerrotut ominaisuudet näyttävät pitävän paikkansa. Testilaite on viimeistelty hyvin ja aiempaan ASUS -tablettiin verrattuna ominaisuudet ovat kehittyneet huimasti: nopeus, näyttökuvan laatu ja ennen kaikkea ääniominaisuudet ovat jotain aivan muuta.

Nykyiseen puhelimeen - Nokia N8 - verrattuna ASUS on aivan omaa luokkaansa: kevyt, ohut, reilu näytön koko ja tarkka kosketustuntuma. Myös hyötyohjelmien saatavuus on plussaa. Asus käynnistyy nopeasti eikä se testiaikana jumittunut ja hidastellut kertaakaan missään vaiheessa.

Kaiken kaikkiaan: Lisätään hankintalistalle henkilökohtaiseen ja perheen käyttöön kaksi tai jopa kolme tällaista. Harmi vaan että joulu meni ja tästä ei tullut puhuttua pukille...

Linkit: Asus Finland   Verkkokauppa

Asus PadFone 2 sopii niin hyöty- kuin huvikäyttöönkin
PS: Ratkaisu ulkoisen näppäimistön puutteeseen löytyy JJ:n blogista!
Tutustu näppikseen Verkkokaupassa

3 kommenttia:

  1. Hyvä että tuohon näppäimistön puutteeseen on edes joku vaihtoehto tarjolla, vaikkapa sitten Microsoftin sellainen.

    Hienoa että opiskelijat pääsevät tekemään tällaistakin "tutkimusta".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta.

      Voi olla että muitakin bluetooth -yhteydellä Anroidiin sopivia näppäimistöjä jo löytyy?

      - Meillä tosiaankin on aika paljon tätä tekemällä oppimista; tässähän tulee samalla harjoiteltua sisällöntuotantoa, valokuvaamista, kuvankäsittelyä, julkaisutuotantoa, sosiaalisen median käyttöä ja vahvistuuhan tuo enkun osaaminenkin alan sivustoja selaamalla!

      Poista
  2. I admire your thoughts and your way of expressing and putting it in front of readers is really something that I have seen after a long time. Go to: http://www.halvathinnat.com/puhelimet/kunnostetut-puhelimet

    VastaaPoista